Krucifix – Ett hinder för sekulär uppfostran?

För någon månad sedan tog Europadomstolen beslutet att förbjuda Italienska skolor att ha kristna krucifix i lokalerna. Ärendet togs upp efter att den italienske medborgaren med rötter i Finland, Soile Lautsi anmälde krucifixen till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Lautsi hävdade att hennes barn kränktes när de tvingades vistas i lokaler med jesubilder. Lautsi vill att hennes barn ska uppfostras sekulärt och inte påverkas av några yttra faktorer så som krucifix och andra religiösa symboler i en sådan miljö som skolan.


”Skamligt”
Ropen har höjts från italienska riksdagsmän över beslutet från Europadomstolen. Domstolen gick på finnens linje och ansåg att Italien måste plocka ned sina krucifix från skolorna. Italiens utrikesminister Franco Frattini kommenterar händelsen.
- Domstolen har utdelat ett dödligt slag mot de värderingar och rättigheter som Europa står för.
Frattini var inte ensam om att höja rösten. Flera regeringsmän har använt sig utav ord som skamligt, hedniskt, absurt och oacceptabelt. Italien vars befolkning består av majoriteten katoliker är väldigt konservativa och värnar sina traditioner och religion till skillnad från oss svenskar. Domstolens uttalande löd enligt följande.
-Krucifixen kan upplevas som ett stöd av religiösa elever, men också stöta de elever som utövar andra religioner eller är ateister.
Domstolens utlåtande bryter dock mot den Italienska grundlagen då man under 1920-talets fascismregi stiftade en lag som gjorde det obligatoriskt för skolorna att vara utsmyckade med krucifix. Lagen har dock inte använts speciellt effektivt sedan 1984 då staten och kyrkan gick skiljda vägar i det stövelformade landet. Däremot väcktes debatten på nytt 2003 då muslimska aktivister ville förbjuda krucifixen.


Ökade krav utifrån
Krucifixen är en stark religiös symbol som är fast förankrad i det Italienska samhället. Till skillnad från Sverige ser vi en makaber skillnad på detta område. Sverige vars svenska befolkning idag är näst intill helt sekulär vilket de senaste åren har medfört att vi inte bryr oss om bevarande av kristna traditioner och symboler. Hela nedmonteringen av den kristna tron i det sekulära Sverige har medfört att främmande religioner vars anhängare är mycket mer radikala i sin trosuppfattning och utövning kan integrera sina tankar, traditioner och symboler i Sverige. Här är den stora skillnaden. Italienarna är hängivna sin katolska tro och de krucifix som finns i skolorna har funnits där i över hundra år, långt innan fascistregimen gjorde dem obligatoriska. Det som händer där är att den ökade invandringen av personer med främmande religioner har medfött ökade krav på den ursprungliga befolkningen. De nya ”italienarna” vill känna sig som hemma och vill inte bli påverkade av den katolska tron därav ställer man diverse krav.

Förbud mot traditioner  - är de acceptabelt?
I och med Lautsi-fallet kan man se en klar symbolik. Majoriteten ska anpassa sig efter minoriteten. Men är det rätt? Är det verkligen rätt att de katolska eleverna ska bli av med sina krucifix som representerar deras tro på grund av att en elev i klassen är ateist? För visst kan denne eleven fortsätta att leva sekulärt trots att den tvingas se ett katolskt krucifix dagligen? Frågorna i denna diskussion är många och svårbesvarade. Men jag har min uppfattning klar i det hela. Italienarna bör enligt mig inte anpassa sig och sina traditioner efter nyanlända människor. Att man vill bevara sin säregenhet jämtemot andra länder accepterar jag fullt ut och därmed stödjer inte jag Europadomstolens beslut. Enligt mig ska krucifixen sitta kvar, och det säger jag trots att jag är protestant och inte katolik. Alltså handlar det inte om egen vinning. Något som gör det hela ännu mer intressant är att kolla vilket organ som fällt domen.  Jo, det är Europadomstolen för mänskliga rättigheter.  För att gräva oss ned lite djupare i ämnet så kikade jag snabbt igenom de olika artiklarna i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och fann detta.

Artikel 18 - Envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, andaktsövningar, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor”

 

Om de Italienska skolorna förbjuds att använda sig av krucifix skulle jag påstå att Europadomstolen brutit mot denna artikel. Alltså, den domstol som har i uppgift att upprätthålla de mänskliga rättigheterna bryter alltså själv mot dem. Därför vill jag påstå att det reella hotet mot mänskliga rättigheterna i Italien inte är staten, utan de är det organ som är inrättat för att upprätthålla dem. Det är en skrämmande utveckling som jag hoppas hejdas innan det är försent. För i Italien kan vi nu skåda ännu större sprickor mellan Italienarna och de nyanlända i och med upploppen i Rosarno. Incidenterna mellan ursprungsbefolkningen och invandrare har de senaste åren blivit allt fler och fler, vad det beror på vill jag inte svara på men jag har mina aningar....

 


Kommentarer
Postat av: Casiraghi

Tänkte bara påpeka att i religionsfrihet medförs två olika principer. En negativ frihet och positiv frihet. Det innebär en frihet från vissa förutsättningar, och en frihet till religion. För att vara konkret; rätten att slippa religiösa påbud och rätten att ha en tro.



Det du pratar om handlar om den positiva friheten, rätten att tro. Det är viktigt att komma ihåg en sak, religionsfrihet är till för att garantera individens rätt ATT tro. Inte det individen tror PÅ. Alltså; du har rätt att tro, men dina handlingar i det sekulära samhället måste inte accepteras.



En sekulär skola behövs för att skapa ett demokratiskt samhälle. Varför skall religiösa påbud prägla barns liv när barn inte har religion. Det är föräldrars religonsfrihet som respekteras då, och barnets försummas. Det är inte slump att barn har samma religion som föräldrar, det handlar om indoktrinering sedan barndomen och fostran att tro på icke värdsliga fenomen. Det är individens val, inte föräldrars val på grund av makt och högre kunskap.



Forza Lazio o romamerda. Syns i Rom!

2010-05-23 @ 11:02:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0