Sverige och Italien

Det stövel liknande landet i Medelhavet Italien är ett land som många älskar – men också hatar.  Repubblica Italia som sträcker sig från de kalla alperna i norr till de soliga stränderna i söder är ett helt galet land. Det ständigt rådande kaoset genomsyrar hela det italienska samhället i allt från idrott till politik, hemmen till trafiken. Några större likheter med Sverige är svårt att finna, eller är det verkligen så?


Norrland, Sveriges syditalien?

Okej, jag ser iallafall en stor likhet mellan Sverige och Italien. Men det är just bara en, annars är vi inte alls lika dem. Norra Italien blomstrar, mycket privata företag och stora industrier som gör stora framgångar i städer som Turin, Bergamo, Milano, Florens och så vidare. I södra Italien är det värre, hela 20% arbetslöshet. Där får man förlita sig på jordbruk , mindre produktioner och fiske. Och inte nog med det, den stora maffian Camorran härjar fritt med sitt fäste i Neapel, Italiens mest hatade stad. Här finns likheten. I Sverige är Norrland vad södra Italien är. Man lever på skogsbruket och järnmalmsbrytningen med en hög siffra arbetslöshet och mycket bidragstagande. Södra Sverige brukar mycket av pengarna Norrlänningarna drar in men man får inte speciellt mycket tillbaka, precis som i Italien. För om man verkligen hade brytt sig om södra Italien hade man väl lagt ner enorma summor på att spränga Camorran? Det finns till och med ett parti med extremt mycket makt som vill frigöra Norra Italien från södra just för att den sistnämnda delen ställer till med så mycket problem. Partiet jag talar om är Lega Nord.


Nationalism, Radikalism & EU
1951 var Italien med och grundade Europeiska kol- och stålunionen som sedan blev EU. Jag tror att Italien kände sig tvingade att delta i bildandet av unionen efter att man gått i allians med Hitlers nazityskland under andra världskriget. Att då ställa sig utanför ett europeiskt samarbete tror jag skulle få negativa följder och världens kritiska blickar skulle riktas mot landet. Skulle man idag rösta om ett medlemskap i EU tror jag att svaret skulle bli Nej. Varför? Italien präglas av en mycket patriotisk inställning, både på lokal, regional och nationell nivå. Till skillnad från Sverige där vi näst intill lever med en oikofobisk inställning. Nationalism brukar oftast vara kritiskt mot samarbete då man anser att det egna landet klarar sig själva utan andras hjälp.


Italien är ett väldigt radikalt land till skillnad från Sverige. Här i Sverige kan du få sparken från jobbet, bli utslängd ur facket eller trakasserad för att du erkänner att du är Sverigedemokrat. I Italien kan du vara öppen fascist utan större problem. På både på vänster- och högerflanken finns det extremradikala partier med rätt mycket inflytande i den Italienska politiken och samhället. På högern har vi partier som Forza Nuova, Alleanza Nazionale, Lega Nord och Fiamma Tricolore. På vänsterflanken hittar vi partier som Partito dei Comunisti Italiani och Partito della Rifondazione Comunista.


Radikala partier som grundar sig i idelogier som Fascism och kommunism lockar stora grupper människor i Italien. Något som man ganska enkelt kan slå fast är att dessa ideologier målas upp väldigt vackert genom pampiga kampsånger som kommunismens ”Bella Ciao” och fascismens ”Boia chi molla”. Även symbolerna som representerar dessa politiska inställningar är mäktiga och används flitigt av dess anhängare överallt i Italien. En plats i samhället där de används konstant är på fotbollsläktare. Politiken är mycket fast förankrad i den Italienska fotbollen. Till exempel har vi SS.Lazio från Rom som är en klubb med fascistiska supportrar medan  Livorno från Toscana är landets mest kända kommunistiska klubb.  På deras läktare kan man skymta flaggor på ”Il duce”, swastikor,  keltiska kors och kommunistiska symboler som  ”Hammaren & skäraren” och Che Guevara. Man använder sig också av kända slagord som till exempel ”Italia degli italiani” vilket går att jämföra med det den gamle socialdemokratiske statsministern Per-Albin Hansson sa vid ett tal 1924; Sverige åt svenskarna - svenskarna åt Sverige!”. Skulle uttryck eller symboler som dessa komma upp på en fotbollsläktare i Sverige skulle det bli stora krigsrubriker, böter, fängelsestraff och allt möjligt. Det är bara att kolla på Örgryte IS som fick betala böter när deras ultrasgrupp Inferno Örgryte höll upp en banderoll som vädjade till Eritrea att frige Dawit Isaak. Den moralpanik som råder i Sverige går absolut inte att hitta i Italien.


Italien, ett ständigt rådande kaos?
Italien är galet, ostrukturerat och liknar ett stort kaos. Trafiken i storstäderna är vidrig, man följer inte reglerna speciellt bra. Att gå ut i gatan fast det är grönt utan att se sig om är lika med livsfara. Landet är inte heller känt för sin organisation, där ligger vi Svenskar ljusår före. En till negativ aspekt i det Italienska samhället är korruptionen. Landet präglas av mycket korruption rakt igenom hierarkin vilket Silvio Berlusconi, Italiens premiärminister till och med använt sig av upprepade gånger. Jag har fått den uppfattningen att folket lever ett mycket lugnare och mer avslappnat liv än oss svenskar där man inte hela tiden måste passa in i den politiska korrekthetens mönster. Man kan våga vara sig själv och ta dagen som den kommer.


Berlusconi  är ett bra exempel på det kaos som råder.  Oigenomtänkta kommentarer fälls av honom på löpande band utan några större efterspel medan det här i Sverige blir rubriker om en riksdagsledamot har ett jobb på sidan om sitt politiska uppdrag. En till sak som skiljer sig extremt är punktligheten. Här i Sverige anses det vara grymt oartigt att komma en endaste minut försent, i Italien kan det uppstå en mycket pinsam situation om man kommer i tid. För att återkoppla det till vad jag tidigare skrev så tror jag det handlar om en mycket mer avslappnad livsstil. Det Italienska folket är mycket mer öppet och gärna visar starka känslor med hela kroppen. Medan här i Sverige gäller det att inte sticka ut ur mängden, det är bäst att bara var en av alla andra.



Vincenzo Vive!




Igår var det en stor dag. Eller snarare en sorglig dag. Det var 30 år sedan Laziosupportern Vincenzo Paparelli mördades av en Romasupporter under ett derby på Stadio Olimpico. Den då 33-årige supportern som lånat sin broders säsongskort stod och åt en panino med sin fru när han plötsligt blev träffat av en raket i ena ögat. Det var den då 18-årige Romasupportern Giovanni Fiorillo som var den skyldige.


Mordvapnet var en signalpistol. Raketen träffade Vincenzo i vänstra ögat. Hans fru Wanda försökte dra ut den brinnande projektilen ur hans öga men den brann fortfarande så hon lyckades inte och fick själv brännskador på händerna.  Läkaren som kom först till plats för att ge första hjälpen sade efteråt att såret var det värsta han någonsin sätt, värre än allt han sett under krig. Dagen efter visades bilder i media paret Paparelli när de satt och åt på en restaurang. Tidningen Il Tempo valde dock att visa en bild där Vincenzo låg blodig på marken med ett stort hål istället för ett öga. Vincenzo var den andre att falla offer för italienskt fotbollsvåld. 1963 hade en Salernitana-supporter avlidit under ett bråk med Potenza-supportrar.


Vincenzo var som vilken vanlig italienare som helst. Han bodde i den romerska stadsdelen Mazzalupo, ägde en verkstad med sin bror och hans största ögonsten var en begagnad BMW.  Några dagar efter mordet ringde Giuseppe Wilson (Lazios lagkapten på den tiden) upp Wanda och gav sina kondoleanser. Hela Lazios trupp var på begravningen, likaså Romas primavera (Juniorlaget) för att hylla Vincenzo och fördöma våldet.  En begravning som Roms borgmästare Pestroselli betalade. Regionen Lazio skänkte fem miljoner till den avlidnes familj och Luciano Re Cecconi-stiftelsen skänkte en miljon.  Men det absolut största var att man på Curva Nord (Laziosupportrarnas sektion på arenan) graverade in Vincenzos namn som ett minne. Han kommer alltid att leva kvar i våra minnen tillsammans med Gabriele Sandri.


Man har ännu inte glömt Vincenzo i Rom. Om man går runt i staden kan man fortfarande hitta klotter med budskap som ”Paparelli, vi kommer att hämnas dig", "Paparelli, vi glömmer dig aldrig”, och "Paparelli, du missade de underbara tiderna".  När man sedan byggde om Stadio Olimpico inför fotbolls-vm 1990 så försvann tyvärr ”minnet” av Vincenzo. Nu för tiden nämns han nästan bara i artiklar som behandlar fotbollsvåldet, hans namn florerade väldigt mycket kring mordet på Gabriele Sandri.


Mördaren Giovanni Fiorillo var endast 18-år när han avfyrade den där signalraketen. Till vardags var han en arbetslös målare och son till en försäljare och mekaniker. Han bodde på Piazza Vittorio och älskade sin klubb AS Roma. Efter dådet flydde han och var på flykt i 14 månader. Man siktade honom bland annat i Pescara, Brescia och Frosinone.  Han var också i Schweiz ett tag. Under tiden på flykt ringde han Vincenzos bror Angelo varje dag och bad om förlåtelse, en förlåtelse han tillslut fick av Angelo, Wanda och resten av Vincenzos familj.  Fiorillos liv slutade också i förtid likt Vincenzos. 1993 rapporterades det att han var död men orsaken är fortfarande oklar. Man misstänker dock en överdos.  Innan dess hade han avtjänat ett straff på 6 år och 4 månader för dråp. Han angav sig själv efter att ha varit på flykt i 14 månader. Jag och många andra laziali kommer dock aldrig förlåta honom, inte heller Gabriele Sandris mördare Luigi Spaccarotella.

 



28 Ottobre 1979 – 28 Ottobre 2009

30 anni, non ti dimenticheremo!


Bilder från förberedelser

Här kommer några bilder från några tillfällen då vi styrt upp denna blogg och dess innehåll. Fler bilder kommer troligtvis rulla in i framtiden. Håll till godo!


Berlusconi återigen i blåsväder

 

Nyss hemkommen från en kylig afton på Sävstaås IP där jag bevittnade Bollnäs första match på hemmais. Förlust mot ryska Neftyannik. Trots att fingrarna inte riktigt hunnit tina upp än så ska jag göra ett försök att skriva lite om den mycket skandal omsusade Silvio Berlusconi, Italiens presidents senaste misstag.

 

I veckan beordrade domaren Raimondo Mesiano att Berlusconiägda holdingföretaget Fininvest skulle betala skadestånd. Pengarna skulle betalas till företaget CIR på grund av att Fininvest mutat en domare som var inblandad i ett uppköp av ett förlag. Förlaget ville CIR också åt, och för att inte ta några risker så valde man att muta domaren. Det hela har nu uppdagats och därav kravet på skadestånd.

 

Silvio gillade absolut inte domare Mesianos krav och ville minsan visa att honom bråkar man inte med. Berlusconi äger också ett stort mediaimperium vilket han utnyttjade. I kanalen Canale 5 sände man ut ett program där en fotograf smygit efter Mesiano och filmat honom i sitt privatliv. På filmen får man bland annat se hur Mesiano tar en promenad, röker och besöker en frisör. Inte nog med det, i filmen är det även en kommentator som sitter och säger saker som att "nu röker Raimondo sin femtioelfte cigg" och hetsar hans turkosa strumpor. Detta skall nu tas upp av andra myndigheter och granskas.

 

Varför blir man inte förvånad? Det är knappast första gången som Silvio är inblandade i saker likt denna. Korruption är dessutom extremt vanligt i det Italienska samhället. Det ska bli intressant att följa efterspelet i denna fråga. Fortsättning följer......

 


Fotbollen är inte död - men det är Gabriele



Nu har det snart gått två år sedan mordet som skakade hela Italien. 26-årige Gabriele Sandri sov i en bil som var på väg att åka ut från parkeringen vid en vägkrog utanför staden Arezzo när han sköts av en polis. Polisen skulle gå in och stoppa ett bråk mellan laziali och juventini och bestämde sig för att använda sitt vapen och avfyra ett varningsskott. Sedan tog polismannen en löpning och hade då kvar vapnet osäkrat i sin hand och ett skott avlossades och träffade den unge DJ:n från Rom. Hur kunde det få hända? Vem ska man skylla Gabrieles död på?

Matchen mellan Inter och Lazio ställdes in på grund av mordet och jag tycker det var ett stort misstag av förbundet att inte ställa in alla matcher. Att protester från övriga supportrar i landet skulle bryta ut när de fick beskedet var något jag var helt säker på och man kan fråga sig hur förbundet kunde missa det. Atalantas supportrar började sparka sönder plexiglasen på Curva Nord och försökte ta sig in på planen, samtidigt som de även stod upp mot poliserna utanför arenan. Jag tycker att denna protestaktion var en riktigt fin reaktion av Atalantasupportrarna, som visade att alla Ultras står enade tillsammans mot polismakten. I Rom bröt också kravaller ut när Lazio och Roma Ultras enade stormade polisstationen och såg till att den inte gick att känna igen efteråt.

När polismannen Filippo Raciti dödades i derbyt mellan Palermo och Catania ställdes som en följd all fotboll i Italien in under en vecka och det talades till och med om att ställa in hela serien i ett år. Nu var det ombytta roller och denna gång var det en oskyldig Laziosupporter som blev mördad och vad händer då? Jo, man ställer in EN match och skjuter fram övriga matcher i 10 minuter. Tydligen är en polis värd mer än en supporter - det är sjukt och det är förjävligt men det är den tragiska sanningen.

Polismannen har sagt till Italiensk media att han självklart är ledsen eftersom han har förstört TVÅ familjer. Han sörjer för att han förstört sin egen familj genom att ha mördat en oskyldig person. Hur kan man säga det när man mördat någon? Hans tankar bör i första hand gå till Gabrieles familj. Domen blev sex års fängelse vilket retade upp supportrarna igen som försökte storma rättegången och hängde upp banderoller med texten "VERGOGNA" vilket betyder skam. Hade det istället varit en supporter som mördat en polis hade straffet blivit detsamma då? Knappst troligt.

Efter mordet bevakade jag noga svensk medias rapportering kring fallet och i de flesta artiklarna anklagade man "huliganerna" för mordet. Man märker av denna vinkling ofta. När Raciti mördades talades det om hur sviniga Ultras var som mördade en oskyldig polis. Nu när Gabbo fick sätta livet till tack vare ett "misstag" från en polis så fortsätter man skylla på huliganerna. Denna gång var Ultras oskyldiga, polisen begick ett misstag och om han agerat rätt hade ingen behövt bli skadad.

Folk pratar om att den Italienska fotbollen knappt hunnit resa sig från skiten med Calciopoli innan den rasade ner i helvetet igen, de påstår att fotbollen i det vackra landet vid medelhavet är död. Fotbollen i Italien kommer aldrig att dö. Folk lever (och dör) för sporten och älskar den. Fotbollen har givetvis drabbats hårt av både Calciopoli och de båda morden, men "il calcio" kommer alltid vara "il calcio". Utanför Italien är inte den italienska fotbollen speciellt uppskattad och jag har själv fått försvara den flera gånger, något jag kommer att fortsätta göra trots att det blir svårare och svårare. Det är något speciellt över den Italienska fotbollen något som vi älskare av "il calcio" oftast inte kan beskriva för de som hyllar den engelska och spanska fotbollen. 

Två år har snart gått och vi har inte glömt, vi kommer aldrig att glömma. Jag kommer aldrig att glömma ögonblicket när jag fick reda på det, ögonblicket där tårarna var nära att falla, ögonblicket när det kändes som att en nära vän dött. Tiden efteråt var väldigt jobbig och lusten för fotbollen var väck. Många frågade mig hur jag kunde ta det så hårt men jag svarade aldrig. De skulle aldrig förstå. Lazialità går inte bara att förklara. ´

CIAO GABBO - SEMPRE NEI NOSTRI CUORI!



Caput Mundi

Ni kanske undrar över namnet på projektet, ”Caput Mundi”? På svenska betyder det ”världens huvudstad” vilket Rom brukar kallas. Namnet har vi fått från en låt skriven av Enrico Lenni. Denna låt kan vi säga är vår ”kampsång” i detta projekt, jag har därför slängt ihop en snabb översättning på texten. Då min italienska är långt ifrån godkänd så kan den innehålla misstag eller feltolkningar, men bör stämma något så när. Lyssna och njut!


Dedicato alla Città Eterna e alla nostra Lazio:





"Jag vaknade tidigt I morse

Lazio spelar hemma,frosten är fortfarande kvar,
Faktum är att på lördagar kan jag knappt sova,
Jag rullar bara runt i sängen..och sen säger dem att jag fejkar.

En promenad I stadens centrum, en cornetto* och en cappuccino,
Tidningen framför mig, men jag skulle aldrig betala för den,**
Sen är det dags att gå till arenan, jag bor nära den,
Jag föddes i Rom, jag åker vespa dit,

Staden Rom, jag älskar dig,
Tibern rinner genom mina ådror
De kan inte vara dem med ett  "la”***, de har förstört staden,
För att dem har spelat fotboll sedan Neros tid
Finns inga bevis, bara för dig världens huvudstad,

Sen alla dessa människor, omgivna av många vänner,
På planen en armé som krossar sina motståndare,
Jag går tillbaka till stadens centrum med min flagga i vinden,
Med elden inom mig, de är kallt ute men jag känner de inte.

Jag anländer till Peterskyrkan, för att påven älskar oss,
Han välsignar oss, det är glädjande och inte betungande
Sen återvänder jag hem, Jag är hungrig och lycklig,
Jag tittar på dig, du är ännu vackrare... du vet att vi vann!

Staden Rom, jag älskar dig,
Tibern rinner genom mina ådror
De kan inte vara dem med ett  "la”, de har förstört staden,
Var inte orolig, Lazio är här för att gå runt världen och göra dig mäktig!

Lazio himmelsblå och vit, ett moln I himlen intar formen av en gigantisk örn,
Tibern rinner genom mina ådror
De kan inte vara dem med ett  "la”, de har förstört staden,
För att dem har spelat fotboll sedan Neros tid
Finns inga bevis, bara för dig världens huvudstad."

* Cornetto är en liten baguette, alltså inte glassen.

** Romerska tidningar är värdelösa på att rapportera om Lazio så därför köper inte ”laziali” tidningen.

*** Med ”la” syftar man på skitklubben AS Roma. De brukar kalla sig ”La Roma” för att antyda att man är stadens enda lag vilket dem inte är.


Presentation: Löffa

Löffa en trevlig kväll i Gävle

Jag säger precis som Ryssen här nedanför eller kanske inte exakt men att det finns tråkiga presentationer och det finns mindre tråkiga presentationer. Men min käre kompanjon har kommit på ett bra sätt att presentera sig och jag kommer följa samma stil.

Kortfakta

Namn?
Mattias Löfstrand

Bor?
Väster om Gävle

Ålder?
18, född 1991

Status?
Upptagen

Jobb?
Br Leksaker

Skola?
Thoren Business School

Husdjur?
Hund

Körkort?
Ja, de är underskattat ;)

Idrott?
Inom fotbollen som spelare och "hjälptränare"

Framtidsvisioner?
Att komma hel ifrån skolan och ha en sån ljus framtid som möjligt

Italien/Rom

Relation till Italien/Rom?
Mina relationer till Italien/Rom är inte många alls man skulle kunna räkna det på en hand om äns de. Men Rom har alltid varit en stad man vill åka till och upptäcka sen så får man inte glömma att de finns toppfotboll i staden också.

Favoritdryck?
Inte haft några sammankomster med Italienska drycker än men när det kommer så hamnar det här.

Italienskakunskaper?
De är inte många mer än att säga ett ord jag inte vet vad det betyder så det kommer bli en stor utmaning och de är en charm att ha det som utmaning.

Kulturen?
Som sagt känner inte till mycket om Italien så de närmaste frågorna kommer vara ganska blanka som ni kommer märka.

Favoritmusik?
Lyssnar aldrig på italiensk musik men de kommer komma när man väl är där och kommer garanterat att fastna för någon speciell.

Politiken?
Ja den måste man medge att man hör om dagligen, men de är oftast om hur deras "rikdagsmän" gör bort sig för de mesta.

Favoritmat?
De måste jag säga är Pesto mycket mer än de har jag inte att säga om det så här sätter jag punkt.

Italiensk/Romersk händelse som haft mest inverkan på dig?
Nu var vi där igen vad ska Löffa skriva på denna fråga? Jo att han inte har någon kommentar på denna fråga.

Bästa med Italien/Rom?
Att det verkligen känns som att den här staden har hur mycket som helst att erbjuda om av nästan vad som helst, men det måste verkligen vara att det man kan gå runt och tänka på att romarriket har legat just här där man går.

Sämsta med Italien/Rom?
Måste säga som Ryssen trafiken hur ska man klara sig där ?

Favorit

Öl?
Spaten

Musik?
Rock

Mat?
Grillat

Bok?
Kommer ärligt talat inte ihåg vad den heter.

Stad?
Gävle eftersom Valbo inte är en stad.

Resmål?
Mackmyrabruk

Film?
Pearl Harbour

Bil?
Min egna

Klädesmärke?
Addidas

Citat?
Har inte något favorit citat inte funnit det rätta än.

Senast

­Lästa bok?
Ingen aning de var ett tag sen.

Sedda film?
Någon som rullade på tvn någon dag sen

Besökta konsert?
WhiteSnake på Hovet i December

Besökta stad? (Ej Gävle)
Sandviken

Restaurang?
Roma

Sjungda sång?
Var nöjd med allt som livet har.. Baloo i Djungelboken.

Biobesök?
Kommer ej ihåg namnet...

Spelvinst?
650kr på matchen på svenskaspel

Resa längre än 10mil?
Stockholm

Fyllan?
Lördags


Tio snabba

Gävle eller Stockholm?
Gävle

Bandy eller ishockey?
Ishockey

Öl eller cider?
Öl

EU; Ja eller Nej?
-

Nattklubb eller pub?
Pub

Boulognerskogen eller Rullsand?
Boulognerskogen

FIFA eller NHL?
FIFA

Skola eller jobb?
Jobb

Engelska eller svenska?
Svenska

Aftonbladet eller Expressen?
Aftonbladet



Presentation: Ryssen


Ryss på räcket efter Lazio-Elfsborg på Borås Arena.



Istället för att skriva en lång och tråkig klassisk presentation om vart jag bor och vad jag gör på fritiden så väljer jag ett annat tillvägagångssätt. Det får istället bli ett gäng frågor som jag själv besvarar, kanske inte speciellt intressanta eller relevanta men samtidigt mycket roligare. Då sätter vi igång. Är det något mer utöver detta som ni vill veta så vet ni vart "kommentar-knappen" sitter.


Kortfakta

Namn?
Jimmy Ryström

Bor?
Gävles norra förorter

Ålder?
18, född 1990

Status?
Singel

Jobb?
Konsum

Skola?
Thoren Business School

Husdjur?
Katt, döpt efter Gefles anfallsess ”Sulan”

Körkort?
Nä, överskattat ;-)

Idrott?
Innebandy, aktiv som spelare och ledare

Framtidsvisioner?
Ta mig igenom sista året på TBS, vilket blir riktigt tufft

Italien/Rom

Relation till Italien/Rom?
Mitt intresse för staden väcktes genom fotbollsklubben S.S.Lazio som jag följt sedan 7 års ålder. När man blev äldre började jag intressera mig för mer än bara fotbollen och då blev staden och hela Italien något att utforska. Jag har rätt bra koll på stan även fast jag ännu inte besökt den, likaså den Italienska kulturen och det politiska spelet. Något som är minst sagt ”Pazza” eller galet som man säger på svenska. Laget har jag bara sett spela en gång och det var mot Elfsborg på Borås Arena.

Favoritdryck?
Den italienska favoritdrycken är efter seriösa överläggningar Caffè Borghetti. Det är en italiensk kaffelikör som är mycket populär på både fotbollsläktare och i hela det italienska samhället. Det klassiska ölet Peroni är också en favorit som är grymt underskattat.

Italienskakunskaper?
Inte alls bra. Men har lärt mig en hel del genom fotbollen, fast det är saker man inte kommer speciellt långt med i vardagliga diskussioner. Förhoppningsvis kan man förbättra det vardagliga språket under tiden där nere och i framtida studier. Italienskan är verkligen ett underbart språk!

Kulturen?
Helt olik den svenska. En mycket mer kaosartat kultur med en struktur som är 20år efter den svenska. Känns också mer öppen och välkomnande än den svenska tillstängda. Folket har mycket lättare för att visa känslor och åsikter, vilket är både positivt och negativt. Det är en smaksak.

Favoritmusik?
Favoritbandet måste vara Ultima Frontiera, lite rockaktigt med högt tempo som sjunger på italienska. En annan favorit är Laura Pausini som är raka motsatsen till det förstnämnda. Annars har vi många bra sångare från Italien som är riktigt bra, värda att nämna är väl Andrea Bocelli, Aldo Donati och Eros Ramazotti.

Politiken?
Galet! Det politiska klimatet i Italien är inte alls likt det svenska. Politiskt inkorrekta kommentarer fälls på löpande band, Berlusconi köper prostituerade och bjuder på kommentarer som är allt annat än genomtänkta. Radikalismen är mycket större och är långt mer accepterat än här i Sverige. Det är inga problem med att vara öppet fascist eller kommunist där nere. Även här är det en tolkningsfråga om det är positivt eller negativt. Själv låter jag det vara osagt.

Favoritmat?
Pesto är en helt underbar ingrediens i matlagningen. Pesto med pasta och klassisk Parmaskinka är riktigt gott och något som alla bör testa. Absolut ett måste när man kommer ner till Italien. Den italienska pizzan har jag inte testat men även det måste man väl göra. Det sägs att den inte alls är lik våra ”svenska”.

Italiensk/Romersk händelse som haft mest inverkan på dig?
Mordet på Gabriele Sandri. Den sovande Laziosupportern som blev skjuten i halsen av polismannen Luigi Spaccarotella vid en ”Autogrill” utanför staden Arezzo. Den händelsen hade stor påverkan på mig då jag kände mig väldigt illa till mods dagarna runt händelsen. En helt oskyldig sovande människa skjuts i halsen av en person som ska se till att tryggheten och säkerheten i samhället hålls uppe. Domen för Spaccarotella blev bara 6års fängelse vilket jag anser är skamligt. Jag säger som Laziosupportrarna brukar sjunga på läktaren ”Spaccarotella pezzo di merda!”


Bästa med Italien/Rom?
En helt underbar matkultur som har så mycket att erbjuda. En mäktig gammal arkitektur som för tankarna tillbaka till stora tider som Romarrikets era. Världens bästa fotboll och en underbar klubb; S.S.Lazio!

Sämsta med Italien/Rom?
AS Roma och den kaotiska trafiken



Favorit

Öl?
Grolsch

Musik?
The Stone Roses

Mat?
Grillat

Bok?
"Bandygalen" av Per Fosshaug

Stad?
Gävle, annars Bollnäs

Resmål?
Hälsingland

Film?
A Clockwork Orange

Bil?
Löffas volvo

Klädesmärke?
Ben Sherman

Citat?
"Sverige är vårt, det är sex och en kvarts miljoner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss." - Vilhelm Moberg



Senast

­Lästa bok?
Pär Nuders självbiografi ”Stolt men inte nöjd – En kärleksförklaring till politiken”

Sedda film?
Società Sportiva Lazio – Il Centenario

Besökta konsert?
Thomas Di Leva på Gävle Strand

Besökta stad? (Ej Gävle)
Sandviken tyvärr

Restaurang?
Brända Bocken

Sjungda sång?
Bollnäs hörnramsa för Erik på Arkitektkopia (praktikplatsen)

Biobesök?
Troligtvis 10 år sedan

Spelvinst?
350kr på Lången

Resa längre än 10mil?
Edsbyn på Champions Cup

Fyllan?
Nästan två veckor sedan


Tio snabba

Gävle eller Stockholm?
Gävle

Bandy eller ishockey?
Bandy

Öl eller cider?
Öl

EU; Ja eller Nej?
Nej

Nattklubb eller pub?
Pub

Boulognerskogen eller Rullsand?
Boulognerskogen

FIFA eller NHL?
FIFA

Skola eller jobb?
Skola

Engelska eller svenska?
Svenska

Aftonbladet eller Expressen?
Pest eller kolera






RSS 2.0