Buon Natale!

I skrivande stund har det gått ungefär 25minuter av julafton. Några förväntningar har knappast infunnit sig, som vanligt med andra ord. Förväntningarna, tagget och längtan är just nu fokuserad till annandagsbandyn. I år är det vår tur att äntligen få vinna. Alla till Edsbyn!

Sitter just nu och drömmer mig bort. Alla fina minnen med mitt Lazio. Scudetton 1999/2000. Matchen i Borås. Segern av Coppa Italia förra säsongen. Så långt ifrån man kan komma dagens Lazio tyvärr. Det enda jag önskar mig av mannen i de röda kläderna är en seger på annandagen och en uppryckning av Lazio efter nyår. Snälla tomten...

BUON NATALE A TUTTI!


Project London

Några av våra klasskompisar genomför ett projekt som är snarlikt vårat. Deras destination är Englands huvudstad London som har ungefär 10 miljoner mer invånare än vårt mål Rom. Då är förorterna inräknade såklart. Hursomhelst så är det värt att surfa in på deras blogg http://projectlondon.blogg.se och lämna en kommentar.

Buonanotte!

Hotell Villa Glori


Hotell villa Glori

Under vår vistelse i Rom kommer vi bo på Hotell Villa Glori. Det är ett fyra stjärnigt hotell som ligger vakert beläget i norra Rom strax öster om Tibern, mellan Stadio Olimpico och Villa Ada, strax norr om Villa Borghese.  Hotellet har 52 rum som är utrustad med det mesta man kan tänka sig t ex.  tv, telefon, luftkonditionering, telefon och givetvis säkerhets skåp som har plats för mindre saker så som pengar och pass osv. Om det önskas kan du även få internet till rummet. Om du känner för att du behöver slappna av kan du ta ett bad i hotellets jacuzzi en eftermiddag eller kväll om så önskas. På morgonen när man vaknar kan man ta sig ner till hotellets frukost buffé som bjuder på en ordentlig italiensk frukost.

En del av lobbyn och frukost buffén                                        


Det är enkelt att ta sig runt i Rom från hotellet då de finns en spårvagn som går utanför hotellet som tar dig in till det centralaste Rom där du kan byta till andra spårvagnar och bussar för att enkelt ta dig någonstans. Om du känner för att inte ta dig från och till flygplatsen på egen förmåga står givetvis hotellet till förfogande med hämtning till och från flygplatsen.



Il Caffè Borghetti - Tradizione Ultras


En förpackning Caffè Borghetti på Curva Nord.


Caffè Borghetti är en 25%-ig kaffelikör som är väldigt stor i Italien. Den är även ett viktigt inslag på fotbollsläktarna runt om i landet där de säljs i små plastburkar som liknar de förpackningar man använder till såpbubblor. Den lilla plastförpackningen som innehåller den mörka drycken är välkänd bland alla på Curva Nord (Sektionen där Lazios aktiva supportrar befinner sig) och antalet liter som förtärs under en match vågar jag inte ens tänka på. På hemsidan UltrasLazio.it skriver man följande; "Den där lilla plastförpackningen påminner om alla känslor och minnen från alla hundratals söndagar vi spenderat i Curva Nord". Drycken är så populär och uppskattad att den dedikerats en egen sektion på hemsidan till och med, men nu till historien kring den så traditionella drycken....

Drycken uppfanns redan 1860 av Ugo Borghetti. Ugo ägde på den tiden en bar vid namn "Caffè Sport". Baren var nära belägen tågstationen i Ancona. När man invigde linjen Pescara-Ancona fick baren och drycken en riktig uppsving. Ugo serverade kaffedrycken till de resenärer som stannade till i några timmar i staden och den blev snabbt populär. Ugo började att producera drycken som gjordes på arabiskt kaffe i allt större mängder. Märket växte sig stort väldigt snabbt och idag är drycken populär i hela världen men självklart störst i sitt hemland Italien. Den plastiga lilla förpackningen gör också drycken lite säregen, dock finns den att köpa i större glasflaskor också.

Lite kuriosa kring Caffè Borghetti

- Ugo Borghetti var även president i AC Ancona 1912.

- En halvlitersflaska går loss på 165 SEK på Systembolaget.

- Destilleriet Fratelli Branca som nu tillverkar drycken har många andra stora Italienska drycker i sitt sortiment.





Il futuro siamo noi?




Claudio Lotito - A Valmontone vacce te!



Frustrationen från derbyt förra helgen har börjat lägga sig. Men i söndags mot Genoa släppte det. Svackan utan seger i ligan blev 105 dagar. Runt klockan 17 på söndagseftermiddagen blåste domaren Domenico Celi av matchen mellan Lazio och Genoa på Stadio Olimpico. Innan dess hade den serbiske vänsterbacken Aleksandar Kolarov hunnit smällt in 1-0 bakom Alessio Scarpi i Genoamålet. Några mer mål blev det inte och Lazios första seger på över hundra dagar var ett faktum. Glädjen var stor, men lättnaden mycket mycket större. Vi kan fortfarande vinna!

Aldo Donati sjunger i sin låt "La più bella di tutte quante" följande; " La Tua storia siamo noi, il futuro siamo noi, noi uniti più che mai e grideremo Lazio solo Tu" vilket betyder ungefär " Vi är din historia, vi är framtiden, vi är mer enade än någonsin och skriker bara för dig Lazio". Jag är tyvärr inte lika övertygad som Aldo Donati var när han skrev den här låten. Ska jag vara ärlig och dela med mig av min pessimistiska inställning så måste jag säga att jag är tveksam. Tråkigt nog så tror inte jag att "framtiden är vår" trots söndagens viktoria. Räknar kallt med att ni undrar varför? Det är rätt enkelt, käppen i hjulet stavas Claudio Lotito, S.S.Lazios president.

Lotito som har ett fängelsestraff att avtjäna är inte känd för sin genorisitet precis. Om jag känner honom rätt kommer inte truppen att förstärkas något avsevärt när transferfönstret öppnas trots att det skulle behövas. Jag saknar något kreativt på mittfältet. Den där riktiga spelfördelaren saknas, en trequartista av klass. Det har vi redan i truppen, plocka ur Goran Pandev ur frysboxen och låt han lira, för nu behövs han. En riktigt vass prima punta skulle behövas men tyvärr verkar det inte finnas någon plats i truppen för det. Jag skulle helst se milanosonen Alessandro Matri som numer lirar boll på Sardinien i Cagliari. Dock är det ett önsketänkande som aldrig kommer gå i uppfyllelse. Det har snackats lite löst om Gennaro Gattuso men hans lönecheck lär knappast Lotito vara sugen att punga upp. Jag tror inte heller han är den spelartyp vi behöver då vi redan har spelare som Christian Brocchi och Fabio Firmani. Förresten var det grymt kul att se den sistnämnde få speltid i Lazio igen. Troligtvis grabben med mest Lazialità i dagens trupp. Ger alltid allt och skulle kunna mörda för tröjan han bär, en riktig Laziale.

Det var dömt på förhand att denna säsong skulle bli skit. Truppen var alldeles för svag för att klara av både spel i Europa League och Serie A. Båda fronterna blev nu lidande. Trots att det är en omgång kvar i gruppspelet där Lazio möter Levski Sofia så är det redan klart att man inte går vidare. I Serie A är det inte många poäng ned till den totala botten och misären. Jag tror vi reser oss som fågel Fenix, men tyvärr inte i år. Vi kommer att hamna någonstans i på undre halvan av tabellen vilket i dagsläget är acceptabelt. Men inför nästa säsong måste någonting göras, så nu ber jag dig kära tomten, jag skippar en handfull öl innan Lazio-Bari om du ger mig det första på min önskelista. Skicka Lotito till Sibirien!



LOTITO NON È IL MIO PRESIDENTE!

 

 

 


Lazio Forza Lazio

Så här en fredagseftermiddag med en förhoppningsvis skön helg som stundar bakom hörnet så kan det vara skönt med lite musiktips. Detta är en låt som heter "Lazio Forza Lazio" och är gjort av Aldo Donati och Francesco Scarcelli. Båda två musiker och låtskrivare som delar den unika passionen för Società Sportiva Lazio. Aldo har tidigare skrivit låtar som behandlar det vackra ämnet Lazio. Till exempel den gamla inmarschlåten "So già du ore" och "La più bella di tutte quante". Francesco är mannen som skrivit den inmarschlåt man nu använder sig av "Non mollare mai", han skrev också en låt till hundra årsfirandet 2000 vid namn "La Lazio siamo noi".

Snäll som jag är så har jag också bemödat mig att översätta texten åt er, kanske inte helt korrekt men förhoppningsvis någolunda rätt iallafall. Varsågod!





För ackompanjera henne utan att sluta skrika
För att kalla på henne på planen och för att vara glad
Ett rop hörs upp till skyn
En flagga, en hymn till våren

Vit som snön där uppe
Blå som himlen är känslan
Ett lag flyger med hjärtat i vinden
Så starkt som hon sjunger

Lazio jag ska ha dig för alltid
Jag ska alltid vara dig trogen
Jag svär jag kommer aldrig förråda dig

Lazio varje gång du gör mål
Är du en stjärna i rymden
Jag bara skriker; Forza Lazio!

Och när du spelar lyser du upp mitt sinne
Och navigerar i ett hav av minnen
En vit örn flyger över folket
I den för tillfället blåa himlen

Berätta din födelsehistoria
Du som förde spelet hit
Med ett hjärta så vackert och så stort
Mitt bröst slår och det har gjort oss så här



Merda.

Senza parole.

Inför Derby della Capitale

Den här tiden sitter jag förhoppningsvis på någon pub imorgon och firar den himmelsblå segern. Förhoppningsvis som sagt. Derby della Capitale, ett av världens största derbyn. Världens bästa fotbollslands största derby utan tvekan. Roma - Lazio på Stadio Olimpico.

20.45 smäller det imorgon. När de himmelsblå hjältarna gör entré till "Giallozozzis" hymn "Roma, Roma, Roma" sitter man bänkad vid Tvn och de enda som räknas är en seger för örnarna. Rivaliteten i Rom är rätt uppenbar, Himmelsblått mot Gulskitigt. Örnarna mot vargarna. Världens vackraste klubb mot en av de sunkigaste. För vart finns storheten och det vackra i en klubb som från början var 5-6st olika? Vart finns de fina i att bli grundad efter påtryckningar från fascistregimen? Vart de finns de fina i ett lag med överbetalda primadonnor? Ja, Romanitàn som de gulskitiga så gärna talar om är inget jag vill förblanda mig med, men jag förnekar den inte heller. Däremot skrattar jag åt den. Den påklistrade stoltheten som ligger i en kaptens rakade ben istället för i klubbens historia.

Innan AS Roma ens blivit ihop plockat så hade Roms stolthet redan gjort något ovanligt men stort. Man hade skickat ut hela sin spelartrupp i första världskriget för att försvara fosterlandet och sin stad Rom. Man hade överlåtit sin hemmabana Stadio Rondinella till diverse hjälporganisationer under kriget. Man bevisade sin storhet genom genorisitet, välvilja och en folklig gemenskap. Jag vill återigen påpeka att Roma inte ens var påtänkt under denna tid.

Så här lite mindre än 100år senare så ser det lite annorlunda ut. Till antalet supportrar är AS Roma en större klubb. Till antalet titlar är dom också större, men till stoltheten, passionen och lidandet? Lazio är trots allt Lazio, La prima squadra della capitale, eller som man skulle sagt på svenska, huvudstadens första lag. Vilket de trötta Romanisti har svårt att inse, man har svårt att inse att man inte var först, man har svårt att helt enkelt definera och sympatisera med sin egen historia. Ja menar, en klubb som inte ens vet vilket datum man grundades på ska nog inte yttra sig om stor historia. Vet man ens vart den grundades? Av vem? Tveksamt. På söndag kväll bevisar vi vart hjärtat finns, vilka som är Roms finaste och vilka som är ett lag bestående av invandrare supportrar från Neapel och spelare med fyra gånger så mycket större lönecheckar. Imorgon bevisar vi vilka som är Rom.

Ma questa sera ti voglio, la stella più bella di Roma, irriducibile orgoglio nel cuore, per sempre la Lazio!

 



Exklusiv Derbybanner!

Med anledning av det stundande Derby della Capitale så kör Caput Mundi med en exklusiv derbybanner över helgen. Allt för att belysa den kommande stormatchen mellan Italiens finaste klubb Società Sportiva Lazio och skamfläcken AS Roma. Matchen spelas på Stadio Olimpico klockan 20.45 på söndag. En längre införmatchen-krönika kommer under helgen.

SOCIETÀ SPORTIVA LAZIO - PADRONI DI ROMA!


Förändringar i projektet

Efter diskussioner oss emellan så har vi bestämt oss för att göra en liten förändring i projektet. Eftersom vi hittat en hel del olika idrottsevenemang, främst fotboll, men annat också så kommer vi att ändra lite på planerna. Istället för att fokusera på en guide för backpackers så kommer det hela präglas av idrott. Vi ska besöka minst tre fotbollsmatcher och sedan några andra idrotter som inte är helt spikade ännu, men lär så bli inom en snar framtid. Guiden kommer alltså att fokusera på Roms idrottsliv, men även några andra sevärdheter som kommer placeras lite i periferi. Annars fortsätter vi att köra på som vanligt.

Derby della Capitale i helgen. Missa inte det!

Bokat och klart

Nu är det alltså bokat och klart. Vi var in till våran käre EM Henrik i förra veckan och pratade om resan och datum och vart vi kunde tänka oss att bo, men Henrik som tänker på sina elever tyckte vi skulle bo och flyga lite bättre så han ändrade lite och vi tackade och tog emot. Det blir iallfall avfärd den 10 mars nästa år och hemkomst veckan efter den 17 mars. Vart vi landar de har jag ingen aning om så de kan jag inget säga om, men vi kommer bo på ett vackert hotell som heter Villa Glori (kommer komma ett inlägg om det senare) som ligger lite utanför smeten men ändå mitt i Rom.

Så vill man träffa oss i Rom så beger man sig antingen kring Villa Glori eller där det händer sport evenemang.



RSS 2.0