Il Caffè Borghetti - Tradizione Ultras


En förpackning Caffè Borghetti på Curva Nord.


Caffè Borghetti är en 25%-ig kaffelikör som är väldigt stor i Italien. Den är även ett viktigt inslag på fotbollsläktarna runt om i landet där de säljs i små plastburkar som liknar de förpackningar man använder till såpbubblor. Den lilla plastförpackningen som innehåller den mörka drycken är välkänd bland alla på Curva Nord (Sektionen där Lazios aktiva supportrar befinner sig) och antalet liter som förtärs under en match vågar jag inte ens tänka på. På hemsidan UltrasLazio.it skriver man följande; "Den där lilla plastförpackningen påminner om alla känslor och minnen från alla hundratals söndagar vi spenderat i Curva Nord". Drycken är så populär och uppskattad att den dedikerats en egen sektion på hemsidan till och med, men nu till historien kring den så traditionella drycken....

Drycken uppfanns redan 1860 av Ugo Borghetti. Ugo ägde på den tiden en bar vid namn "Caffè Sport". Baren var nära belägen tågstationen i Ancona. När man invigde linjen Pescara-Ancona fick baren och drycken en riktig uppsving. Ugo serverade kaffedrycken till de resenärer som stannade till i några timmar i staden och den blev snabbt populär. Ugo började att producera drycken som gjordes på arabiskt kaffe i allt större mängder. Märket växte sig stort väldigt snabbt och idag är drycken populär i hela världen men självklart störst i sitt hemland Italien. Den plastiga lilla förpackningen gör också drycken lite säregen, dock finns den att köpa i större glasflaskor också.

Lite kuriosa kring Caffè Borghetti

- Ugo Borghetti var även president i AC Ancona 1912.

- En halvlitersflaska går loss på 165 SEK på Systembolaget.

- Destilleriet Fratelli Branca som nu tillverkar drycken har många andra stora Italienska drycker i sitt sortiment.





Kommentarer
Postat av: Larsson

Det verkar vara jävligt poppis i just Rom. Gick och kliade mig bra länge i huvudet innan jag insåg att det var en slags kaffeblandning. När engelsmännen hinkar lager, dricker italienarna kaffe och likör ur en liten plastbehållare. Man måste älska såna kontraster.

2009-12-18 @ 02:04:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0